Historiallisia talvileirejä

Talvileiri PINGU 2003

Keräkankareen hiihtokeskuksessa nähtiin viikonloppuna yli sata pingviiniä.

Osa pingviineistä oli pehmeitä huovasta ommeltuja ja osa vanerista taidokkaasti sahattuja. Kyse oli Nummen Samoojien Pingu- sudenpentutalvileiristä, joka alkoi lauantaiaamuna ja päättyi maanantaina iltapäivällä. Sudenpentuja oli leirillä 48 ja aikuisia 18 ja kaikille riitti tekemistä kellon ympäri.

Leiri alkoi tietysti lipunnostolla ja pentueisiin jakamisella. Sitten katseltiin nukkumispaikat kaikille ja askarreltiin kalanmuotoiset nimilaput nahasta. Syönnin jälkeen voideltiin sukset ja myös testattiin Keräkankareen mahtavia hiihtolatuja. Suksi luisti hyvin ja hiihdon jälkeen maistui jauhelihakeitto. Ilta kuluikin vuorotellen pulkkamäessä ja askartelutehtävissä. Kävipä jotkut hiihtämässäkin. Saunan ja lumihangessa käynnin jälkeen maistui iltapala ja iltasadun sekä tunnin pulinan jälkeen uni.

Sunnuntaina oli herätys kahdeksalta, mutta seitsemän jälkeen pulina oli sitä luokkaa, ettei kukaan enää pystynyt nukkumaan. Aamupalan jälkeen nostettiin lippu salkoon ja käytiin läpi päivän ohjelma. Sisällä askarreltiin huopapingviinejä, vaneripingviinejä, punottiin ystävännauhoja ja muovailtiin. Ulkona tehtiin linnuille ruokinta-automaatteja, laskettiin pulkalla ja hiihdettiin. Lounaan jälkeen lähdettiin hiihtäen luontopolulle. Matka oli kolme kilometriä ja reitin varrella oli rastitehtäviä, joissa pelastettiin pingua jäistä, autettiin hypotermiapotilasta, käveltiin lumikengillä. Ruokarastilla paistettiin makkaraa, sokkotehtävässä testattiin yhteistyötaitoja ja maalissa oli vielä vastattava kysymyksiin. Päivällisen jälkeen lähdettiin iltanuotiolle. Laulujen, esitysten ja leikkien jälkeen maistui kaakao ja murot. Unta ei kauaa tarvinnut odotella iltasadun jälkeen.

Maanantai alkoi aamupalalla, lipunnostolla, askartelulla ja pulkkamäellä. Sitten oli vuorossa leiriolympialaiset. Olympialaisten lajeina olivat: tarkkuusheitto, tulitikun heitto, jälkien tunnistus, pulkkapujottelu ja hiihto kolmensudenpennunsuksilla. Hernekeiton jälkeen alkoi loppusiivous ja varustehuutokauppa. Kun melkein kaikki vaatteet olivat löytäneet oikeat omistajansa, alkoivat loppuseremoniat. Palkintojen jakamisen, lipunlaskun ja sisaruspiirin jälkeen sudenpennut lähtivät kotimatkalle ja partiojohtajat purkamaan leirikuormaa kololle. Taas meillä oli tosi hauskaa yhdessä! Kiitoksia PU 58:lle hienosta leiripaikasta ja myös kaikille sudenpennuille ja aikuisille, jotka olitte talvileiriä tekemässä.

Talvileiri JÄÄKARHU 2004

Nummen Samoojien sudenpentujen kolmipäiväinen talvileiri pidettiin perinteisesti hiihtoloman alussa viime viikonloppuna. Paikkana oli viimevuotiseen tapaan Keräkankareen hiihtokeskus upeine maastoineen ja hiihtolatuineen. Leirin teemana oli tällä kertaa ”Jääkarhu”. Mukaan oli ilmoittautunut 39 sudenpentua ja kymmenkunta aikuista ja lisäksi puuhiamme saapui avustamaan muutama aikuinen lisää.

Leiri alkoi lauantaiaamuna klo 11 ilmoittautumisella. Tämän jälkeen nostettiin lippu ja jaettiin sudarit leiriaikaisiin pentueisiin. Ja sitten alkoi itse toiminta: Sisällä valmistettiin langasta ja pahvista pörröisiä jääkarhuja, ulkotiloissa puolestaan nikkaroitiin kesää varten linnunpönttöjä. Lisäksi pihalle tehtiin upeat jääkarhun luolat käytävineen ja sivuonkaloineen. Järjestetyn toiminnan lisäksi ohjelmassa oli myös vapaa-aikaa, jonka sudarit viettivät joko pulkkamäessä tai hiihtämässä. Ja jos joku vielä väittää, että nykyajan lapset eivät enää halua tai osaa hiihtää, puhuu kyllä vastoin parempaa tietoa! Hiihtolista täyttyi nopeasti ja uutterimmat hiihtäjät ehtivät leirin aikana hiihtää omien laskujensa mukaan jopa yli kolmekymmentä kilometriä!

Liekö johtunut päivän aktiivisesta toiminnasta vai ylimääräisestä energiasta, mutta ensimmäisenä yön nukutut tunnit jäivät melko vähäisiksi. Sunnuntaiaamuna makuupusseista heräilikin enemmän tai vähemmän väsyneen näköisiä sudareita ja aikuisia. Keittiöväen loihtiman aamiaisen jälkeen päästiin kuitenkin taas tositoimiin ja viimeistään siinä vaiheessa karisi viimeisetkin unen rippeet silmistä.

Lauantai- ja sunnuntaipäivien ohjelmarunko oli melko samanlainen. Tarkoituksena oli, että jokainen pentue kävisi kerran jokaisessa ohjelmapisteessä. Sunnuntaina yhtenä ohjelmanumerona oli lisäksi 5 kilometrin hiihtohaikki, jonka jokainen pentue kiersi yhdessä laumanjohtajansa kanssa. Reitin varrella löytyi 6 rastia, joissa piti antaa ensiapua, onkia kaloja, vastata visaisiin kysymyksiin, tunnistaa solmuja, sytyttää nuotio sekä tietysti paistaa makkaraa. Sunnuntaina pidettiin myös leirin yhteinen iltanuotio, jossa laulettiin partiolauluja, leikittiin leikkejä sekä kuunneltiin Tiitun kertomaa tarinaa vihaisesta nallesta. Sisaruspiirin jälkeen palattiin nuotiolta takaisin hiihtomajalle saunomaan ja syömään iltapalaa.

Maanantaiaamu valkeni aurinkoisena ja leiriläiset heräilivät pirteinä, tällä kertaa hyvin nukutun yön jälkeen. Aamun aikana viimeisteltiin vielä jääkarhuja, linnunpönttöjä ja jääkarhun luolia, mutta lounaan jälkeen olikin jo aika pakata tavarat ja siistiä paikat kotiinlähtöä varten. Jäljellä oli kuitenkin leirin hauskin osuus, nimittäin varustehuutokauppa. Nurkkiin oli kertynyt kaikenlaista tavaraa istuinalustoista villasukkiin, mutta onneksi lähes jokaiselle tavaralle löytyi omistaja huutokaupan edetessä. Löysipä muutama laumanjohtajakin itselleen kuuluvia tavaroita!

Kello 15 mennessä oli vanhemmat sitten jo saapuneet noutamaan leiriläisiä ja oli aika heittää hyvästit tämänvuotiselle talvileirille. Muistoksi jäivät kuitenkin upeat linnunpöntöt ja jääkarhut sekä hiihtomajan pihalla olevat lumiluolat, jotka ovat vapaasti muiden hiihtokeskuksen vieraiden käytössä.

Kiitos onnistuneesta leiristä kuuluu PU58:lle, keittiöhenkilökunnalle Pepelle, Leenalle ja Riitalle, pentueenjohtajille Ailalle, Tarulle, Ilkalle, Matille ja Henkalle, pöntönväsääjille Matille ja Kaitsulle, rastimiehille Päiville, Ollille, Lauralle, Hannalle ja Marikalle sekä tietysti ohjelmaryhmäläisille Tiitulle, Merjalle, Paulille ja leirinjohtajalle Makkelle. Jutun kirjoitti Santtu.

Talvileiri KINOS 2005

Kaikkiaan 75 Nummen Samoojien partiolaista aloitti talvilomansa talvileirillä Sammatissa Lohilammen leirikeskuksessa. Leiri alkoi osalla johtajista jo perjantaina ja kaikilla muilla lauantaina 19.2. Leirille osallistui 42 sudenpentua, 14 vartiolaista ja 19 johtajaa. Leirin nimi näkyi mm. siinä, että vartiolaiset viettivät ensimmäisen yönsä metsässä, puolen metrin lumihankeen kaivamissaan teltoissa. Vartiolaiset kasasivat myös lauantaina lumikasan Lohilammen pihalle ja maanantaina kaiversivat siitä iglun. Iglusta tuli tilava ja niin hyvä, että 5 vartiolaista yöpyi siinä tiistain vastaisen yön. Vartiolaisten ohjelmaan kuului talvisen telttaretken lisäksi leirimerkin, tuluskukkaron ja suksen valmistaminen sekä saunomista, avantouintia, mäenlaskua itse tehdyllä suksella, curlingia jne.

Sudenpentuleiriläiset valmistivat leiriaiheiset naulakot, huopapussukat, uunikintaat ja sorminukkeja. Leirin teemaan liittyivät haastava 4 km hiihtohaikki metsässä rastitehtävineen, hiihtäminen, mäen laskeminen ja napakelkkailu. Rastitehtävissä testattiin tulevan sudenpentukisan tehtävät, joten niistä ei sen enempää vielä tässä vaiheessa. Hiihtohaikki oli erittäin haastava sudenpennuille, koska latumestarina oli toiminut Silli. Ojanylityksiä riitti ja yhdet suksetkin katkesivat. Siililauman tytöt laskivat kaatumisiaan reitillä ja lopullinen tulos oli 75 kaatumista. Nauru raikui metsässä, kun tytöt kömpivät ylös lumihangesta. Eihän vuorillekaan kiivetä siksi, että se on helppoa.

Lohilammen leirikeskus antoi meille mahtavat puitteet leirin järjestämiseen. Sudenpennut yöpyivät alakerrassa ja vartiolaiset yläkerrassa. Monet saivat nukkua sängyissä, mikä partioleirillä ei ole tavanomaista. Keittiöhenkilökunta nautti tilavasta keittiöstä ja me leiriläiset tuoreesta pullasta ja sämpylöistä ja superhyvästä ruuasta.

Huolimatta vaativista puutöistä ja muista tehtävistä pysyivät ensiapulaukut lähes käyttämättöminä. Yksi peruutus tuli kuumeen takia, parane pian Ama.

Sudenpentujen kisassa kaikki olivat voittajia, koska kaikki pääsivät maaliin ja kaikki palkittiin. Tämä oli yksi parhaista leirikokemuksistani. Odotan jo innolla Yrjön päivää, jolloin Nummen Samoojat järjestävät Uudenmaan partiopiirin sudenpentujen partiotaitokilpailut.

Kiitos kaikille leirillä mukana olleille. Sudenpentuleirinjohtaja: Pauli Korhonen

Uudenmaan partiopiirin Talvileiri -06 Evolla

Nummen Samoojat osallistuivat  Uudenmaan Partiopiirin järjestämään talvileiriin Lammilla 20-24.2. Leiri oli piirin ensimmäinen talvileiri ja vahvuus oli 180 partiolaista eri puolilta Uuttamaata – meillä Samoojilla  toki oli kokemusta kahdestakin omasta metsässä järjestetystä talvileiristä.

Maanantai aamuna  Kolon pihalta lähti 23 vartiolaista ja kolme johtajaa varusteineen bussilla kohti Lammia. Teltat ja muut yhteiset leirivarusteet oli jo lauantaina viety leiripaikalle ja Elli oli jäänyt auttamaan leirivalmisteluissa. Saapuessamme Evon metsäopiston  Pitkäniemenjärvelle oli Elli meitä vastassa ja opasti leiripaikkamme. Samoojista muodostui Otava- leirisavu, 21 henkeä, johtajinaan  Mikko Norja, Eelis Norja ja Silli. Kuusi Samoojaa olivat Avanto-savussa Karkkilalaisten ja Nurmijärveläisten kanssa savunjohtajanaan Elli Hovi. Maanantai päivä kului lunta lapioidessa ja telttoja pystyttäessä, mutta illan hämärtyessä savussamme olikin kaikki tarpeellinen jo pystytetty: Kaksi puolijoukkuetelttaa, kuivausteltta, varustekatos, katettu nuotiopaikka ja polttopuitakin oli jo kahden yön tarpeiksi, niinpä lähdimme leirin avajaisiin.

Leirin huolto tapahtui keskitetysti ja vartiolaiset pääsivät osallistumaan vuorollaan eri huoltotehtäviin, mikä olikin osa leirin ohjelmaa. Keittiövuoro oli varmasti se suosituin tehtävä. Muita tehtäviä olivat :  tiskivuoro, vesihuolto, polttopuiden kuljetus ja vessojen siivous. Jokainen siis pääsi vaikuttamaan leirin toimivuuteen omalla työpanoksellaan. Leirikeittiö tarjosi  kolme lämmintä ruokaa päivässä ja lämmintä juotavaa oli lähes aina tarjolla. Leirin ensiapu ja turva  päivystivät ympäri vuorokauden ja turvamies kävi neljä kertaa yössä  tarkistamassa joka teltassa, ettei kipinämikko vain nukkunut. Yövyimme siis kaminalla varustetuissa teltoissa, noin 10 henkeä per teltta ja jokainen vuorollaan oli kipinämikkona ja huolehti teltan tasaisesta ja riittävästä lämmöstä. Kaminateltassa ei tosiaan tarvitse paleltua, kunhan vain on kuivia polttopuita riittävästi. Puita kuluu noin 8-10 klapia tunnissa pakkasesta ja klapien koosta riippuen. Tiistaina oli ohjelmassa noin 10 km:n hiihtohaikki, missä viidellä rastilla piti suorittaa tehtäviä.

Keskiviikon Lumijompassa opeteltiin talviretkeilyyn ja luontoon  liittyviä taitoja.

Torstaina  kisailimme leiriolympialaisten  ampumahiihdossa ja savujen välisessä  taitorata kilpailussa, mikä kisattiin yhdeksän hengen joukkueilla, kisan voitti Otava-savu. Illalla oli vielä lyhdynryöstön  loppukilpailu  ja päivän päätti yhteinen iltanuotio.

Kaikki hauska päättyy aikanaan ja niinpä perjantaina oli vuorossa leirin purku ja tavaroiden pakkaaminen. Kello 15.30  leiri päättyi lipunlaskuun ja yhteiseen sisaruspiiriin ja niin kotimatka voi alkaa. Teksti: Silli  Kuva: Eelis

Talvileiri Jättis 2006

Kaikkiaan 38 Nummen Samoojien sudenpentua aloitti talvilomansa talvileirillä Jättölän kylätalolla. Leiriä oli valmisteltu etukäteen muutamia viikkoja. Tavaroiden kuljetus ja valmistelut kylätalolla alkoi perjantaina. Varsinainen leiri alkoi lauantaina 18.2. Leiri ei olisi onnistunut ilman järjestäjiä, joita oli peräti 20.

Sudenpentujen leiriohjelmaan kuului runsaasti hiihtoa, luistelua ja mäenlaskua. Ohjelmapisteissä sudenpennut valmistivat puusta kynätelineet ja jättikset sekä ristipistotyönä koristellut astiapyyhkeet.

Leiriläiset osallistuivat myös partiolaisten rauhanhankkeeseen Gifts for Peace, jolla juhlistetaan 100 vuotiasta partioliikettä vuonna 2007. Leiriläiset valmistivat postikortteja, joiden aiheena oli joko ystävyys tai rauha. Nämä kortit lähetetään Suomen Partiolaisten kautta jonnekin ulkomaille ja myöhemmin tänä vuonna kortin tekijät saavat paluupostissa kortin jostain muualta maailmasta.

Hiihtohaikin rastitehtävillä Jättölän kylätalon ympäristössä testattiin sudenpentujen taitoja partiotiedoissa, ensiaputaidoissa ja yhteistyökyvyssä. Ruokarastilla paistettiin makkaraa. Sukset jouduttiin ottamaan jalasta monta kertaa, koska reitillä oli vaikeita paikkoja. Ei ole nykyaikaiset suksensiteet tarkoitettu hangessa käsiteltäviksi.

Lippukunnanjohtajamme Silli saapui sunnuntai-illaksi järjestämään meille iltanuotiotilaisuuden. Ohjelmassa oli leirinjohtajien näytelmä, totta vai tarua tarinoita laumanjohtajien kertomina, lauluja, joita Leila Luume säesti kitaralla, huutoja sekä yksi sudenpentulupaus.

Jättölän kylätalo antoi meille mainiot puitteet leirin järjestämiseen. Tytöt ja pojat yöpyivät omissa luokissaan, puutöille ja askarteluille oli tilaa ja keittiö toimi. Puhakaisen Pepe ja Kanervon Astra valmistivat meille maittavaa ruokaa.

Kiitos kaikille leirillä mukana olleille.

Erityiskiitos etukäteisvalmisteluun osallistuneille: Tiitulle, Santulle, Juhanille, Ainolle ja Torstille. teksti ja kuvat  Leirinjohtaja:  Pauli Korhonen

Talvileiri 2007 Keräkankareella

Nummen Samoojien vartiolaisten ja sudenpentujen talvileiri pidettiin tänä talvena Keräkankareelle. Leiriä oli valmisteltu etukäteen muutamia viikkoja. Leiri alkoi lauantaina ja päättyi maanantaina. Leiri ei olisi onnistunut ilman järjestäjiä, joita oli noin 20.

Vartiolaisten leiri oli Keräkankareen hiihtomajan viereisessä metsässä. Mikko toimi leirin johtajana. Vartiolaiset ja leirin järjestäjät yöpyivät kaminalämmitteisissä teltoissa. Ruokailemassa leiriläiset kävivät hiihtomajalla. Maija ja Jenni valmistivat ruuan. Vartioleirin ohjelmassa oli telttamajoituksen aiheuttaman perusohjelman lisäksi hiihtohaikki, sekä pelejä, iltanuotio ja myös muuta ohjelmaa.

Sudenpentuleirinjohtajana toimi Ronja. Marja, Tuija ja Juhani vastasivat ohjelman suunnittelusta.

Sudenpentujen leiriohjelmaan kuului runsaasti hiihtoa ja mäenlaskua. Ohjelmapisteissä sudenpennut valmistivat mäkikelkat ja fleesepipot.

Hiihtohaikin rastitehtävillä Keräkankareen laduilla testattiin sudenpentujen taitoja partiotiedoissa, ensiaputaidoissa ja yhteistyökyvyssä. Ruokarastilla paistettiin makkaraa.

Lippukunnanjohtajamme Silli järjesti perinteiseen tapaan sunnuntaina iltanuotiotilaisuuden.

Pusulan Urheilijoiden hiihtomaja antoi meille mainiot puitteet leirin järjestämiseen. Tytöt yöpyivät tuvassa, pojat pukuhuoneessa,  askartelut tehtiin tuvassa ja puutyöt ulkorakennuksessa. Ronja valmisti Maijan ja Jennin avustuksella maittavaa ruokaa.

Talvileiri  Nunnuka Nunnuka 08 Rausjärvellä

Nummen Samoojien vartiolaisten ja sudenpentujen talvileiri 2008 pidettiin Rausjärvellä. Sudenpentujen leiri oli 16.2 – 18.2.2008

Sudenpentuleiri pidettiin leirikeskuksella. Leiriläisiä oli 18 ja aikuisia johtajina, ohjelmatehtävissä sekä huoltotehtävissä yhteensä 10.

Sudenpentuleirin johtajana toimi Tuija Oksanen ja kokkina Pertti Puhakainen. Muita aikuisia leirillä oli Marja Salminen, Kirsi Kreander, Merja Eräpolku, Diana Lindeman, Juhani Kirma, Tiina Leskinen, Riikka Rinne ja Pauli Korhonen.

Leiriläisiä olivat: Mikael, Noora, Tia, Henni, Siri, Inka, Jyri, Sini, Veera, Eevi, Jenna, Tatu, Oskari, Karo ja Martin.

Leirin ohjelmassa ei ollut hiihtämistä, mutta luistelua, mäenlaskua ja saunomista. Haikki kiersi Rausjärven ympäristössä. Ohjelmapisteissä askarreltiin fleecelapaset ja tuulimyllyt. Iltanuotio pidettiin Rasalla kodassa. Silli ja Tuija antoivat leiriläisille leirikasteen.

Vartiolaisten leiri pidettiin Rasalla.

Vartiolaisten leiri oli 16.2 – 19.2.2008.

Vartioleirin johtaja oli Essi Nurmi. Kokkina toimi Olli Oittila. Muita järjestäjiä olivat: Maija Rautanen, Salla Ylistö, Johanna Korhonen, Eelis Norja, Annika Setälä, Kalle Saukkolin, Ahti Norja ja Pauli Korhonen. Leiriläisiä olivat: Emilia, Heta, Aino, Sara, Hanna, Anni, Noora, Toni, Valtteri, Eetu ja Jenni.

Vartioleirin ohjelmassa oli leirinrakentelun lisäksi tulipalon sammutuksen harjoittelua, kaminan sytytyksen opettelua, avantouintia, saunomista, hankifutista, fleecehansikkaiden ja nahkapussukoiden valmistusta. Tietysti leirin ohjelmaan kuului leirikaste ja iltanuotio. Yöhaikin tehtävät liittyivät saamelaisuuteen, ensiapuun, letunpaistamiseen sekä muuhun hauskaan. Napakelkka ja Rausjärven jää olivat molempien leirien ahkerassa käytössä.  Leirillä oli jälleen hauskaa.

Tulentekijä-09 Leppäkorvessa

Vartiolaisten neljäpäiväinen talvileiri pidettiin hiihtoloman alussa Leppäkorven metsästysmajalla. Mukaan oli ilmoittautunut 12 Nummen Samoojaa ja 10 Sammatin Solmua. Leirinjohtajana toimi Essi Nurmi. Muina johtajina toimi Maija Rautanen, Mikko Norja, Kalle Saukkolin, Pekka Norja.

Leirillä yövyimme  kaminalämmitteisissä puolijoukkueteltoissa .

Leirillä harjoittelimme paljon nuotioiden ja sytykkeiden tekoa, oikean nuotiopaikan valintaa, kaminan sytytystä, tulentekijän velvollisuuksia ja oikeuksista sekä oikeaoppisia sammutus menetelmiä, niin kuin nimestä voikin arvella.

Oman jännityksensä leirille toi 16 rastin yöhaikki, jossa “testattiin” mm.  vartiolaisten  tulenkäsittely-, laulu-, leikki-, ruuanvalmistus ja ensiaputaitoja. Vaikka haikki oli rankka, kaikki osallistuneet vartiolaiset selvisivät siitä hienosti ja voivat olla ylpeitä suorituksestaan. Haikille rastimiehiksi tulivat järjestäjätiimin lisäksi Niko Mikkola, Lauri Tuomikoski, Mikko Karppinen, Salla Ylistö ja Anniina Randell.

Iltanuotiot olivat leirimme ylpeys. Ensimmäisellä iltanuotilla ohjelmaa vei eteenpäin kisa, johon valittiin vapaaehtoisia vartiolaisia kahteen joukkueeseen. Joukkueiden tehtävänä oli kisata mm. banaanin syönnistä, laulamisesta,  ilmapallon puhaltamisesta ja poksauttamisesta ja vitsien kertomisesta. Ohjelmasta vastasivat Kalle ja Maija.

Leirimme viimeisen iltanuotion ohjelmasta vastasivat vartiolaiset itse, haikilla  keksimillään ohjelmanumeroilla.

Leirillä kukaan ei jäänyt nälkäiseksi. Saimme erittäin hyvää ruokaa ja kiitokset tästä siis kuuluvat pääkokki Veikko Ylistölle sekä hänen keittiöapulaisilleen Anni Norjalle ja Ea Hakalalle.

Viimeisen päivän aamuna perinteisesti pelasimme hankifudista joka sai kaikki hyvälle mielelle.

Leirillä säästyimme suuremmilta vahingoilta. Pieniä osumia tosin sattui,  mutta niistäkin päästiin hymyssä suin eteenpäin.

Kiitos kaikille, että olitte järjestämässä Nummen Samoojien tulisinta talvileiriä! Jutun kirjoitti: Essi

Sudenpentujen Talvileiri  Lumivyöry 2009 Rausjärvellä

Nummen Samoojien sudenpentujen talvileiri LUMIVYÖRY 09, pidettiin 14.-16.2. Rausjärven leirikeskuksessa. Upeista talvipäivistä oli mukana nauttimassa yli kolmekymmentä partiolaista.

Aloitimme leirin haikilla, joka tarkoittaa leiriaikaan sisältyvää lyhyttä vaellusta. Lähtö oli Ahonpääntien varresta, josta vaellettiin lumisia teitä ja metsiä pitkin Rausjärven leirikeskukseen.  Tietä myöden kuljettaessa joukko hiukan tuppasi venymään, mutta kun päästiin metsään ja hankeen tarpomaan niin kaikki väsymys katosi saman tien. Partiolaiset painelivat metsässä kuin jänikset konsanaan ja kun vastaan osui  pieni kumpare tai jyrkänne jolta saattoi vyöryä tai liukua alas, niin oli siellä monta hurjapäätä temppuilemassa.

Rausjärven leirikeskus on kesäkäyttöön tehty, mutta Nummi-Pusulan kunta on antanut Samoojille mahdollisuuden käyttää paikkaa myös talvella. Ennen leirin alkua oli toki käyty katsomassa että paikka on leirikunnossa: siivottiin paikat, tehtiin avanto, sulatettiin  saunan lattiakaivo ja laitettiin lämmöt päälle.

Kun sudenpennuilta kysyy mikä leirillä oli hauskinta, niin vastauksia tulee useita. Tänä vuonna voittoon yltää ehkä napakelkka, jonka Ahti ”Silli” Norja rakensi jäälle. Aikuisten ja lasten työntämät vauhdit jaksoivat viehättää lapsia päivästä toiseen. Tuttu näky oli hangella makaava ohjaaja pitämässä ansaittua sadannen työntökierroksen jälkeistä lepotaukoa. Pulkkarinteessä me aikuiset syöksyimme lapsikatraan mukana ”pulkkaromurallia” rinnettä alas. Toisena hetkenä veistettiin paistinlastaa, nikkaroitiin lintupönttöä tai kirjottiin omat retkipyyhkeet. Moni kävi myös elämänsä ensimmäisen kerran avannossa!

Iltanuotioilla laulut ja huudot raikasivat, ja ohjelmat olivat hauskoja. Leirin ruokavyöryistä vastanneet Pauli ja Pepe saivat varauksettoman kiitoksen erinomaisista ruuista. Leirin lähetessä loppua olisi moni ollut valmis viipymään vielä pari päivää lisää. Hauskaa oli.   Leiriä muisteli Markus

Vastaa