Historiallisia syysvaelluksia

Syysvaellus 2003 

Perjantaina 19.9.2003 alkoi Oinolan koulun pihalta 30. Nummen Samoojien syysvaellus.  Vartioita oli ilmoittautunut a-sarjaan 8 ja b-sarjaan 5. Ensimmäiseksi meidän tuli valita vartiostamme apulaisvartionjohtaja. Silli otti vartionjohtajat mukaansa ja meille näytettiin ensimmäisen rastin sijainti. Vartionjohtajat vietiin taksikyydillä silmät sidottuina melkein kartan ulkopuolelle ja he joutuivat ensimmäiseksi selvittämään sijaintinsa ja sen jälkeen suunnistamaan 1. rastille.

2.rasti olikin sitten yörasti, jossa pystytettiin teltat ja aloitettiin iltapalan valmistaminen. Iltapalaksi tehtiin täytettyjä lettuja. Yötehtävänä oli polttopuiden kantotelineen valmistaminen. Kantotelineen piti olla kokonaan puusta tehty ja täynnä klapeja. Kilkatus kuului melkein koko yön metsässä, kun kantotelineitä tehtiin.

Herätys oli klo. 7.30. Aamupalan jälkeen lähdettiin lauantain rasteille, joista ensimmäisellä piti laittaa 30 Samoojien tapahtumaa oikeille vuosille. 4. rastilla arvioitiin solmuisen köyden pituutta ja painoa. 5. rastilla vartion tuli lyödä naula mahdollisimman vähillä lyönneillä pölkkyyn. Joillakin oli aika tuulinen keli.

6. rastilla poimittiin Henkalle 0,5 litraa puolukoita. Henkka sai myös kupillisen kahvia. 6b rasti oli b-sarjalle kirikilpailu. Oli päästävä mahdollisimman nopeasti Saukkolan vesitornille. Jyrkän rinteen vuoksi tehtävä oli lähes extremeä. Vesitornilla meidän oli arvioitava sen ulkotilavuus. 7.rastilla keitettiin litra vettä mahdollisimman nopeasti. Puut ja sytykkeet piti kerätä metsästä ja tikkuja annettiin peräti 1. Santun kahvipannu on nykyisin partiomaisempi. 8.rastilla pyydystettiin hiiriä.  9.rastilla keitettiin keittoa. Onneksi keittoon saatiin käyttää muita, kuin itse pyydettyjä aineksia. Saimme myös tehtäväksemme valmistaa iltajuhlaan ohjelmanumeron. 10. rastilla testattiin vartion yhteistyökykyä savikiekkojen rikkomistehtävässä.Tämä oli ainakin vahveroiden mielestä paras rasti. 11.rastilla piti laittaa korkeusjärjestykseen viisi korkeusmerkkiä. 12.rastilla valmistettiin mallin mukaiset voiveitsi ja vispilä koivusta. 13.rastilla tunnistettiin sieniä, eikä mikään niistä ollut jalkasieni.  Vihdoin viimein (klo18.00) päästiin takaisin yörastille ja meillä oli vuorossa 14. rasti, joka oli täytekakun koristeleminen illan juhlaa varten. Kyllä tulikin hienoja kakkuja. Vartiolaisten vanhempia, sisaruksia ja muitakin tuttuja saapui katsomaan meitä ja tuomaan tuliaisia. Saimmepa mekin karkkia. Kiitos! Iltanuotio alkoi kakkukahvien jälkeen ja vuorossa oli jokaisen vartion esittämät ohjelmat ja väliaikatiedot kisasta. Punaisia ja yksi vihreä nahkalilja jaettiin. Mäenpään Riitan pitämän iltahartauksen jälkeen iltanuotio päättyi sisaruspiiriin.

Tiesimme että ilta ei ole vielä ohi, koska kello oli vasta 21.30. Kohta soikin Sillin pilli ja vartionjohtajia huudettiin alas. B-sarjalaiset lähtivät yösuunnistukselle, jossa 8 rastia piti löytää 90 minuutissa. Sillä aikaa, kun me suunnistimme, muut valmistivat iltapalaa. Me valmistimme iltapalaa sitten suunnistuksen jälkeen. Jostain syystä iltapala ei kovasti maistunut, kellokin oli jo 24.00. Uni sen sijaan maistui.

Aamupalaksi valmistimme puuroa ja puolukkakiisseliä. Henkka ei sitten jaksanutkaan syödä kaikkia puolukoita. Teltat purettiin ja retkipaikka siistittiin ja taas lähdettiin rasteille. Rastilla 15 tehtävänä oli ylittää Saarlampi kanootilla mahdollisimman nopeasti. Rastilla 16 sahattiin puolikkaalla justeerilla. Rastilla 17. Ronja pisti meidät parsimaan sukkaa ja ompelemaan merkkiä paitaan.   Rastilla 18 pelattiin muistipeliä. Siitäkin oli kehitetty liikunnallinen versio.  Rastilla 19 testattiin ensiaputaidot ja rasti 20 oli meidän mielestämme pahin tällä syysvaelluksella. Vuorossa oli ampumajuoksukilpailut Riston tyyliin. Vahverot- vartio on ainakin hyvin vaaratonta porukkaa. Viimeisenä rastina vartion tuli tehdä yllään olevista vaatteista mahdollisimman pitkä ketju. Jostain syystä Henkka joutui hätistelemään poikia pois rastilta, kun sinne saapui tyttövartio. Viikonlopun aikana taivallettiin metsässä reput selässä ainakin 30 kilometriä. Sää oli mitä mahtavin ja meillä oli hauskaa. A-sarjasta kisan voitti Norpat ja B-sarjasta Vahverot.

Syysvaellus 2004 

Syysvaellus on partiolippukunta Nummen Samoojien perinteinen partiotaitokilpailu.

Tämän kertainen vaellus oli järjestyksessään jo 31. eli voidaan puhua jo perinteisestä kilpailusta. Kilpailun järjestelyistä vastasivat laumanjohtajat, pääarkkitehteinä Sanna Lindholm, Pauli Korhonen ja Tiina Leskinen. Kilpailualueena oli Pusulan kirkonkylän ja Karisjärven välinen metsäalue, mikä oli niin suunnistuksellisesti kuin muutenkin maastollisesti hyvin vaativa.

Syysvaelluksessa kilpailuvartiot suunnistavat rastilta toiselle. Jokaisella rastilla on joku tehtävä, mikä vartion tulee suorittaa mahdollisimman hyvin tehtäväkäskyn ja rastimiehen ohjeiden mukaisesti. Rastivälit ovat muutamasta sadasta metristä jopa kahteen kilometriin ja niillä on tavoiteaika, minkä ylittämisestä menettää pisteitä. Kilpailu on kestoltaan noin kaksi vuorokautta.

Kilpailun A-sarja on Nummen Samoojien luonnollisille vartioille ja tänä vuonna oli kisaan uskaltautunut kuusi vartiota vähintään neljän hengen joukkueella. B- sarjassa kilpailevat vaeltajien, johtajien ja kutsuvieraiden kilpailuvartiot. B-sarjassa oli kilpailemassa viisi joukkuetta joista yksi oli Karkkilan Partiosiskoista.

Kilpailu starttasi perjantaina klo 17.00 Pusulan koulun pihalta, 52 kilpailijan ollessa lähtövalmiina edessä olevaan koitokseen. Jokaisella vartiolla oli varmasti oma tavoite, vain voitosta taistellaan, mitalisijoitus, tulla vähintään viidenneksi, nauttia kisasta tai yksinkertaisesti päästä maaliin.

Lähtötehtävänä oli valmistaa oljista mallin mukainen himmeli ja kuljettaa sitä mukana koko kilpailun ajan, sen eheys arvostellaan vasta maalissa. Saimme himmelin kasaan ja arvostelun jälkeen pakkasimme sen pakkiin, johon se juuri ja juuri mahtui, näin saamme kuljetettua sen ehjänä. Ensimmäisellä rastilla oli tietokilpailu Heikoin lenkki ja seuraavalla arvioimme ajan kulumista. Perjantain rastiväleillä oli hyvin tiukat tavoiteajat, suunnistus virheisiin ei ollut varaa, silti yksi tavoiteaika meni meiltä pitkäksi.

Yörastille saavuimme illan jo pimetessä, eli leiriytymistehtävä suoritettiin pimeässä. Ruokatehtävänä oli valmistaa muusia ja lihapullia kasvispedillä. Kätevyystehtävänä valmistimme penaalin eli kynäkotelon. Yö sujui rattoisasti kaminateltoissa vaikka lähes koko yön satoikin vettä. Lauantaina oli kaikkiaan 11 rastia joilla oli seuraavat tehtävät: Vartio keksii Nummen Samoojille huudon, esitetään iltanuotiolla. Sokko-ongintaa, kipinämikon tehtävät ja sitten kiritaival, noin yhden kilometrin matka kahden kallioisen ja ryteikköisen mäen ja yhden suon yli. Oli siinä ratamestarilla ollut pahuus nahassa kun näin vaikean maaston oli kiritaipaleelle valinnut.

Onneksi seuraavalla rastilla oli sanaristikon täyttäminen, että sai hetken hengähtää. Seuraavalla rastilla taiteilimme A-pukilla 50 metrin matkan. Leijonanpelättimen jälkeen olikin vuorossa ruokarasti missä piti valmistaa broileriateria ja tikkupullaa. Ennen yörastia piti vielä tehdä solmuja, tunnistaa partiolauluja Bumtsi-Bum tyyliin, antaa hevosen selästä pudonneelle ensiapua ja selvittää salakirjoitusta. Yörastilla olikin vuorossa iltanuotio missä päivän aikana mietityt huudot esitettiin. Myös vanhemmat oli kutsuttu iltanuotiolle ja samalla moni kilpailija sai kuivia vaihtovaatteita ja täydennystä suklaavarastoon.

Sunnuntain rasteilla oli pistesuunnistusta, nokkeluustehtävää, kasvien tunnistusta, tiedä tai juokse , arviointitehtävä ja ylitystehtävä. Maalissa koulun pihalla olikin vielä yksi tehtävä, piti valmistaa mallin mukainen lumilapio puusta aikaa yksi tunti.

Esim: Rasti 18 Maksimipisteet 10 Kerroin 2 Yleistieto vai yleiskunto TIEDÄ TAI JUOKSE

Rastimies esittää kysymyksiä, joihin vartio vastaa joko ”kyllä” tai ”ei”. Oikeasta vastauksesta siirrytään seuraavaan kysymykseen, väärästä vastauksesta vartion tulee juosta sakkokierros. Tehtävään käytetty kokonaisaika ratkaisee.

Viimeisen vartion saavuttua maaliin klo 16.30 alkoi tulosten odottelu. Rastimiesten laskiessa viimeisten tehtävien pisteitä kilpailijat vertailivat onnistumisiaan ja mokiaan kunnes kilpailun johtajat julkaisivat kisan tulokset.

A-sarja 1. Norpat 429 pistettä  2. Kotkat 372,5 pistettä  3. Lumikot 363,5 pistettä  4. Ahmat 313 pistettä  5. Karhut 299,5 pistettä

Kettu-vartio keskeytti  B-sarja 1. Halavatun papat 428,5 pistettä  2. System of kral 400 pistettä  3. Matonahkiaiset 398,5 pistettä

4. Leppäkertut 391 pistettä  5. Singahdus 344 pistettä  Kiitokset kilpailun järjestäjille ja kaikille rastimiehille hyvästä syysvaelluksesta.

Oli mukavaa olla vaihteeksi kilpailemassa terveisin Silli.

Syysvaellus 2005 

Nummen Samoojien 32. syysvaellus, Soittoniekka 2005, järjestettiin Sitarlan ympäristön metsissä syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Kilpailun johtaja Henry Ekblad sekä Olli Kuosmanen, Ahti Norja, Sanna Lindholm ja apulaisensa olivatkin järjestäneet hyvän kisan. Myös sää suosi kisaa ja hyvä niin koska kilpailemassa oli kymmeniä ensikertalaisia. Kisaamassa olivat kaikki Nummen Samoojien luonnolliset vartiot (10 kpl) sekä 2 vartiota b-sarjassa. Tehtäviä oli kaikenlaisia. Rastien väliset siirtymätaipaleet oli edettävä tavoiteajassa, leiriytyminen ja myös kaikki ateriat arvosteltiin. Synkkä kuusimetsä muuttuikin partioleirin näköiseksi heti perjantai-iltana. Nuotiot, myrskylyhdyt ja otsalamput valaisivat metsän ja leiristä kuului kilkatus ja kalkatus, koska perjantain iltatehtävänä oli soittimen valmistus metsästä ja kikkapussista löytyvästä materiaalista. B-sarjalaiset saivat vielä valmistaa vähintään 60 senttisen puurokauhan. B-sarja pääsi myös perjantai-iltana yösuunnistukselle. Yöunet jäivät lähelle nollaa aika monilla.

Lauantai alkoi aamupalan valmistuksella klo 7 ja klo 8.30 lähdettiin rasteille.

Rasteilla ommeltiin nappeja, valmistettiin tuulikello luonnon materiaaleista, tunnistettiin partiomerkkejä, ylitettiin vesistö, testattiin yhteistyötaitoja paalun pystytyksessä narujen avulla, valmistettiin lounasta iltapäivällä, tunnistettiin puita, arvioitaan matkoja ja painoja, etsittiin piilotettuja esineitä, tehtiin sytykkeitä ja annettiin ensiapua polkupyörän ja auton kolaripaikalla. Yörastille päästyämme meitä odotti valmis iltapala sekä meitä katsomaan tulleet isät ja äidit tai muut tutut. Iltanuotiotilaisuus alkoi Erkki Kuusanmäen hartaustilaisuudella ja sen jälkeen alkoivat vartioiden musiikkipitoiset esitykset. Esityksiin oli panostettu kovasti, koska kisa oli tiukka ja tuomareilta haluttiin hyvät pisteet. Sitarlan idols-karsinnassa nähtiin tylyjä tuomareita ja naurettavia esiintyjiä. Vastapainona saimme myös kehua kilpailevia vartioita. Iltanuotion jälkeen tarjolla oli Sillin ja Norjan Mikon paistamia lettuja, mutta selvästi yöunet tuntuivat maistuvan useimmille paremmin, kuin letut.

Sunnuntaiaamuna herätys oli klo 7 ja aamiaiseksi tehtiin puuroa, kiisseliä ja lämpimiä voileipiä. Teltat kasattiin ja ne sekä muut tavarat lastattiin traktorin peräkärryyn. Kello 8.30 lähdettiin rasteille. Sunnuntain rasteilla muisteltiin jokamiehen oikeuksia, juostiin ramboradalla, ylitettiin suo, yritettiin tunnistaa vanhanajan maataloustyökaluja, kasattiin sokkona myrskylyhty, ylitettiin mielenkiintoinen oja A-pukin avulla, annettiin ensiapua häkämyrkytys- ja shokkipotilaalle, tehtiin narupaarit ja kuljetettiin kilpaa niillä yhtä vartion jäsentä. B-sarjan toinen joukkue ehti takoa hevosenkengänkin, mutta toinen ei ehtinyt… Harmi.

Maalissa tarkistettiin lähdössä kuljetettavaksi annettujen neekerinsuukkojen säilyminen ehjänä. Silli laski kilpailun tulokset ja kertoi paikalla olleille. Tässä tulokset muillekin tiedoksi. A-sarjan voitti Norppa, toiseksi tuli Ahma ja kolmas oli Susi, neljäs oli Karhu, viides oli Lumikko, kuudes oli Peura, seitsemäs oli Ilves, kahdeksas oli Kotka, yhdeksäs oli Saukko ja kymmenes oli Sopuli.
B-sarjan voitti Vahverot ja toiseksi tuli TLS.

Päällekkäisten tapahtumien ja sairastumisten takia keskeyttämisiltä ei vältytty. Olen kuitenkin varma, että ainakin kaikilla maaliin asti päässeillä oli hauska ja unohtumaton viikonloppu. Meillä Vahveroilla tavoitteena oli: johtajahuolto, vaeltaminen kauniissa syysluonnossa sekä tehtävien tekeminen mahdollisimman hyvin. Onnistuimme siinä ja toivottavasti se näkyy sudenpentutoiminnassa. Kiitos kaikille kisaajille, maanomistajille sekä muillekin syysvaelluksen onnistumiseen vaikuttaneille. ISO kiitos teille kaikille järjestäjille, koska ilman teitä meillä ei olisi ollut näin hauskaa.   Jutun kirjoitti ja kuvat kuvasi Pauli.

SHAKKI Syysvaellus 2006 

Nummen Samoojien 33. syysvaellus, Shakki 2006, järjestettiin Leppäkorven ympäristön metsissä syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Kilpailun johtajat  Ahti Norja ja Mikko Norja ja apulaisensa olivatkin järjestäneet hyvän kisan.  Kisaamassa olivat Nummen Samoojien luonnollisista vartioista 6 kpl sekä 4 vartiota b-sarjassa. Kilpailu akoi shakkilautojen valmistamisella. Rastien väliset siirtymätaipaleet oli edettävä tavoiteajassa, leiriytyminen ja myös kaikki ateriat arvosteltiin. Perjantain aikana oli yörastipaikalla tapahtunut ihmeitä. Metsä oli muuttunut hakkuuaukeaksi. Onneksi alkuperäisen yörastipaikan vieressä oli mukavaa mäntymetsää. Nuotiot, myrskylyhdyt ja otsalamput valaisivat metsän ja leiristä kuului kilkatus ja kalkatus, koska perjantain iltatehtävänä oli shakkinappuloiden valmistus haapapuusta ja pannulapun virkkaaminen. Iltapalaksi valmistimme pihviä ja nuotioperunoita sekä marjarahkaa. Yöunta saatiin nauttia 2 tai 3 tuntia.

Lauantai alkoi aamupalan valmistuksella klo 7 ja klo 8.30 lähdettiin rasteille.

Rasteilla oli shakkiaiheisia kysymyksiä, suunnistusta, vesistön ylitys, partioaliasta, sanaristikko, liputuspäivät, makujen tunnistusta, metsän leimausta, solmuja, partiomerkkejä, ensiapua, ammuntaa ja jälkien tunnistusta.. Yörastille päästyämme meitä odotti katsomaan tulleet isät ja äidit tai muut tutut. Iltanuotiotilaisuus oli hauska kuten aina ennenkin. Näytelmissä esitettiin hauskoja partiotapahtumia. Iltanuotion jälkeen oli shakinpeluuturnaus. Sitten päästiin nukkumaan. Kipinämikot pitivät teltat lämpiminä.

Sunnuntaiaamuna herätys oli klo 7 ja aamiaiseksi tehtiin pekonia ja munakokkelia sekä leipiä. Teltat kasattiin ja ne sekä muut tavarat lastattiin auton peräkärryyn. Kello 8.30 lähdettiin rasteille. Sunnuntain rasteilla oli tarkkuussuunnistusta, tilavuuksien arviointia, kasvien tunnistusta, hassuja kysymyksiä, ammuntaa, tähtien tunnistusta, elvytystä ja kiritaival, jossa oli yhdistetty juoksemista ja vesistön ylitystä tynnyrilautalla.

Maalissa. Silli laski kilpailun tulokset ja kertoi paikalla olleille. Tässä tulokset. A-sarjan voitti Lumikko, toiseksi tuli Ahma ja kolmas oli Norppa, neljäs oli Karhu, viides oli Kotka, kuudes oli Sopuli. B-sarjan voitti Vahverot ja toiseksi tuli Metsot, kolmas oli SammatinSolmu ja neljäs Ellun kanat.

Kiitos kaikille kisaajille, maanomistajille sekä muillekin syysvaelluksen onnistumiseen vaikuttaneille. ISO kiitos teille kaikille järjestäjille, koska ilman teitä meillä ei olisi ollut näin hauskaa.   Ensi syksynä Vahverot järjestää syysvaelluksen.

Rausjärvi -007 Agenttiseikkailu

Nummen Samoojien perinteinen syysvaellus järjestettiin tänä vuonna Rausjärven maastossa. Koska kyseessä oli agenttiseikkailu, niin vaellus alkoi puupyssyjen valmistuksella. Vartiot kuljettivat pyssynsä lähdöstä maaliin asti. James Bond- aiheisten kysymysten jälkeen vartiot saapuivat partiokämpällemme Rasa:lle. Poikkeuksellisesti myös A- sarjalaiset pääsivät suunnistaman pimeään metsään. Suunnistuksen jälkeen pystytettiin teltat, aloitettiin iltapalan valmistaminen sekä kätevyystehtävien tekeminen. Kätevyystehtävinä oli tuolin valmistaminen ja ristipistoviirin tai -taulun valmistaminen. Kipinämikot valvoivat kaminoita yöllä ja vasaran naputusta kuului aamuyöhön asti.

Lauantaiaamuna valmistettiin aamupalaa ja lähdettiin kiertämään rastilta toiselle. Ensimmäisellä rastilla oli taas vuorossa pistesuunnistusta. Huolimatta järjestäjien yhdestä väärin sijoittamasta rastista, löysivät kaikki vartiot rastit. Sudoku- tehtävän jälkeen matka jatkui seuraavalle rastille. Murhalammenmäellä oli tietysti ampumista. Seuraavalla rastilla tunnistettiin Bond- näyttelijät ja vastattiin partion 100 v. juhlavuoteen liittyviin kysymyksiin. Ensiapurastilla oli hölmöilty kunnolla ja vartioiden tehtävänä oli antaa ensiapua kasvonsa polttaneelle potilaalle. Ruokarastilla tehtiin makkarakeittoa tai pataruokaa. Lisence to sing- rastilla esitettiin Bond- musiikkia. Kasvintunnistusrastilla oli erikoisia kasveja. Moneypenny- rastilla arvioitiin rahamäärää. Kiritaipaleen jälkeen oli vuorossa solmuviesti. Sitten päästiin yörastille valmistamaan iltapalaa ja harjoittelemaan iltanuotiotilaisuuden esityksiä. Agenttiteeman ansiosta, vauhtia ja vaarallisia tilanteita nähtiin etenkin järjestäjien esityksessä. Ambulanssia ei sentään tarvittu. Casino Royal- rastilla pelimerkkeinä toimivat Dominokeksit. Sitten päästiin nukkumaan. Kipinämikot valvoivat vuorollaan ja yöllä oli rauhallista.

Sunnuntaiaamuna kaikki vaikutti aluksi rauhalliselta, koska ruokatehtävää ei arvosteltu. Kun aamupalat oli syöty, jakoi kilpailunjohtaja Aston Martin- tehtäväkäskyt. Vartiot saivat 100 minuuttia aikaa ja tehtävänä oli valmistaa puusta mäkiauto. Lähes kaikki vartiot saivat auton aikaiseksi. Sitten purettiin leiri. Leirin purkamisen jälkeen lähdettiin taas kiertämään Rausjärveä. Esteradan jälkeen oli vuorossa eläintehtävä. Diamonds are forever- rastilla tehtiin palapeli, Lost in space- rastilla testatiin maantietoa. Dragon- rastilla pelastettiin neito narujen avulla. Peace maker- rastin jälkeen oli vuorossa viimeinen rasti. Octopussy- rastilla ylitettiin vesistö. Lautalla ei tarvinnut edetä pitkää matkaa, mutta jokainen ylittäjä kastui. Rausjärven leirikeskuksen sauna oli lämpimänä kaikille kastuneille ja myös niille, jotka eivät kastuneet.

Vaelluksella edettiin noin 17 kilometriä, enimmäkseen metsäautoteitä pitkin. Tehtäviä vaelluksella oli yhteensä 34 kpl. Meitä järjestäjiä oli 24. Kilpailuvartioita oli A- sarjassa 6 ja B- sarjassa 5.

A- sarjan voitti SaSo:n vartio, toiseksi tuli Karhuvartio, kolmanneksi Ilves, neljänneksi Peura, viides oli Saukko ja kuudes Lumikko. B- sarjan voitti Metsovartio, 000 tuli toiseksi, kolmas oli Leppäkerttu, neljäs Karvajalat ja viides Jullinmarjat.

Järjestäjät pääsivät poikkeuksellisesti nukkumaan sisätiloissa, koska samalle testasimme uutta partiokämppäämme.  Kämppä toimi mainiosti ja niin toimi kaikki muukin. Kukaan ei keskeyttänyt, paria haavaa ei edes lasketa, sää suosi meitä.  Kilpailun johtaja on todella tyytyväinen.

Kiitos kaikille kilpailijoille sekä etenkin järjestäjille ja maanomistajille.   Jutun kirjoitti ja kuvan otti: kilpailunjohtaja Pauli Korhonen

2008

35. Syysvaellus käytiin kaunissa säässä

Alkusyksyn kaunis ja kuulas ilma sekä kaunis lepoon valmistautuva luonto tarjosi upeat puitteen jokasyksyiselle, jo 35. kerran järjestettävälle lippukunnan mestaruuskilpailuille, Syysvaellukselle. Tunnelmaa ei latistanut edes usean kilpailuun ilmoittautuneen vartion poisjäänti vatsainfluenssa-aallon vuoksi.

Tänä vuonna kilpailumaastona toimi Suomusjärven Kettula. Järjestelyistä kantoi vastuun lippukunnan aktiiviset nuoret johtajat ja vaeltajat. Kilpailun johtajana oli Mikko Norja. Lippukunnan mestaruudesta kilpailemaan saapui kolme vartiota. Sarja heillä oli A-sarja. Meitä jäähdyttelijöitä ja muita tunnelmoijia B-sarjassa oli yhteensä seitsemän vartiollista. Yleensä osallistumismäärät ovat päinvastaiset mutta kuten kerrottua vatsainfluenssa-aalto oli jyllännyt koululaisten parissa.

Kilpailu aloitettiin totuttuun tapaan lähtökätevyydeksi kutsutulla kädentaitotehtävällä. Kilpailuvartioiden tuli puolessa tunnissa valmistaa saamastaan riu’usta ja kahdesta klapista mato-onki, paistinlasta ja kolme kiehistä. Yksi B-sarjan vartio aloitti psykologisen sodankäynnin kilpakumppaneita kohtaan jo tässä vaiheessa, kun vartionjohtaja veisti puukolla syvän haavan käteen – taas kerran, totuttuun tapaan.

Kilpailu eteni perjantai-illan pimetessä kohti yörastia. Matkan varrella tunnistettiin kasveja ja laitettiin kuivattuja herneitä likoamaan myöhemmin ilmoitettavaa käyttöä varten. Yörastilla A-sarjalaiset majoittautuivat kaminatelttoihin, samalla kun B-sarjalaiset pohtivat miten kevytpeitteestä saa tehtyä toimivan avotulimajoitteen. Kun teltat ja kevytpressuviritykset oli saatu pystytettyä ryhdyttiin tekemään rastitehtäviä, jotka olivat loimulohi hiilipedillä, nuotioperunoilla ja kermaviilikastikkeella höystettynä sekä edellä mainittujen lisäksi kahden ja puolen metrin riman taivuttaminen saunakiuluksi. Onneksi taivuttamista varten oli vartiot saaneet ottaa mukaansa sahan, puukon ja ruuvimeisselin. Tunnelmallinen ilta vaihtui yöksi loimulohen tuoksussa ja kiulunteon tohinassa.

Lauantaiaamu valkeni kisaajille suunnistustehtävän muodossa. Kun kaikki rastit olivat löytyneet, jatkettiin matkaa kohti uusia tehtäviä. Solmuja tehtiin, annettiin ensiapua, kannettiin potilaita paareilla ja niin edelleen. Lopulta selvisi sekin miksi niitä herneitä oli pitänyt kantaa vesipullossa koko matkan ajan. Maittavan hernekeiton jälkeen jatkettiin matkaa nyt jo kohti yörastia, jossa vanhemmat ja muut tutut meitä odottelivatkin suklaineen ja villasukkineen. Palkkioksi saadusta huomiosta, esittivät vartiot iltanuotiolla toinen toistaan mielikuvituksellisempia tanssi-, laulu-, musikaali- ja sketsiesityksiä. Iltanuotion jälkeen alkoi jauhelihapizzojen paisto paistinpannuilla.

Yöllisen sateen raikastama aamu valkeni kisaajille uudelleen suunnistustehtävän muodossa. Ennen lähtöä oli jokainen vartio purkanut leirinsä ja jättänyt yöpymispaikan parempaan kuntoon kuin tullessa. Suunnistuksen jälkeen aloitettiin taival kohti maalia. Matkan varrella tunnistettiin eläimiä ja kasveja. B-sarjalaiset valmistivat lisäksi rinkoistaan lautan, jolla yhden jäsenen tuli meloa lammella pikku lenkki. Eräät melojat käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja suorittivat aamupesun raikkaassa metsälammessa, vaatteet päällä.

Lopulta koitti loppukiri kohti maalia. Vauhti ei loppukirissä tosin häikäissyt, sillä vartion jäsenet oli kytketty jaloista kiinni toisiinsa nippusiteillä.

Loppu hyvin, kaikki hyvin ja voittajien oli helppo hymyillä. Kuvassa voittajavartio, vielä autuaan tietämättömänä sijoituksestaan.

Tämän vuoden voittajavartion, Saukkojen, vartionjohtaja Aino Korhonen kertoi, että parhaat muistot kisoista liittyivät molemmat lauantai-iltaan. Matkan rasituksesta uupuneet vartiolaiset eivät olisi millään halunneet tehdä pizzoja vaan mennä nukkumaan mutta vartionjohtaja piti pään ja pizzat tehtiin. Ilmeet olivat kirkastuneet heti ensimmäisten suupalojen jälkeen, eikä uupumuksesta tai väsymyksestä ollut tietoakaan. Toinen nappiin mennyt juttu oli iltanuotio-ohjelman ennakkosuunnittelu lauantain taivalluksen aikana. Kun lopulta tuli eteen aiheen ja tyylilajin arvonta, saattoivat he tyytyväisinä todeta, että esitys oli valmis.

Kilpailun johtajan kommentit parin nukutun yön jälkeen ovat ytimekkäät ja yksiselitteiset. Legendaarisen urheiluselostajakysymykseen: ”Miltä nyt tuntuu?”, hän vastasi että hyvältä nyt tuntuu se on takana!

Ai niin, että mitenkä kävi lopulta sille B-sarjan vartiolle jonka johtaja kisasi käsi paketissa? No voittohan heille tuli ja valitettavan selvällä erolla.

Tulokset:A-SARJA, Lippukunnan mestaruus

1. Saukot: 169,5 pistettä. 2. Lumikot: 165,5 pistettä  3. Karhut: 144,5 pistettä

B-SARJA

1. Metso: 239,5 pistettä 2. Mokamaster: 233,0 pistettä  3. Leppäkertut: 216,5 pistettä  4. Ukot: 211,0 pistettä 5. System of Kral: 207,5 pistettä  6. Stupid Monkeys: 171,0 pistettä  7. PKK: 136,5 pistettä

Muistiin kirjasi Niko Mikkola, Mokamaster -vartio

 

Vastaa